Hoe bereid ik komende bevalling voor nu ik al een beeld heb van bevallen?

Naar aanleiding van mijn blog over bevallen nam Drs. Mama contact met mij op of ik open stond voor een privé cursus aan huis. Dit is een op maat gemaakte cursus waarin we specifiek de onderwerpen bespreken die voor ons op dit moment spelen met de 2e bevalling in het vooruitzicht. 

Oprichtsters van Drs Mama zijn Bregje en Mirte en beide arts en moeder van drie kinderen. Zij hebben uitgebreide ervaring met de ontwikkeling van jonge kinderen én hun ouders.

Eerder heb ik aangegeven dat door mijn EMDR therapie geen trauma meer ervaar van mijn vorige bevalling en ik zelfs wel een beetje “zin” krijg in wat komen gaat. Mirte en Bregje vroegen mij vooraf een intakeformulier in te vullen met o.a. de vraag wat wij denken nodig te hebben om goed voorbereid te zijn, onze herinneringen van mijn eerste bevalling die het meest zijn bijgebleven en of we belemmerende gedachten hebben of misschien angsten. 

Ik heb het de hele tijd over ‘wij’ omdat Drs. Mama de partner intensief betrekt, je wordt tenslotte samen ouders. Daarnaast heeft continue ondersteuning een bewezen positief effect op het beloop van en de tevredenheid over de bevalling. Michiel heeft mij echt door de bevalling gesleept dus ik kan alleen maar beamen dat de rol van de partner heel belangrijk kan zijn.

We begonnen de cursus eigenlijk met het vertellen van ons bevallingsverhaal. Overigens was mijn ervaring heel anders dan die van Michiel, hij vond de bevalling van Charlie prachtig om te zien en voelde zich ook echt heel nuttig tijdens de bevalling. Tijdens het kletsen kwamen we toch wel op punten die we beiden anders hadden ervaren of waar Mirte en Bregje wat meer over doorvroegen. Wat vond ik fijn? Hoe werd ik rustig op de momenten dat ik een beetje paniek voelde? Wat was Michiel zijn aandeel daarin en wat wil ik bij de volgende bevalling wel en niet. Welke houdingen vond ik fijn tijdens mijn eerste bevalling en welke zouden eventueel nu fijn kunnen zijn? Veel van deze aangenomen posities kon ik mij niet eens meer herinneren en moest Michiel mij erop wijzen dat ik zo wel had gezeten.

Het persen vond ik heel lastig en tegenvallen maar wat gebeurt er eigenlijk met de baby tijdens het persen? Hoe vindt hij/ zij de weg naar buiten en waarom is het soms logisch dat het voelt alsof je tegen een muur perst? Waarom kan draaien/ bewegen belangrijk zijn? Wat zijn er nog meer voor manieren om het persen “draaglijker” te maken? Wat kan Michiel doen/ zeggen om mij te helpen?

Ik was tijdens de bevalling niet heel erg bezig met de connectie met Charlie. Tuurlijk dacht ik “we gaan jou zo ontmoeten” maar echt verbinding met haar maken deed ik niet of dacht ik eigenlijk niet eens aan. Dit is iets wat wij beiden wel willen en wat begeleiding in kunnen gebruiken. Mirte en Bregje hebben ons wat haptonomen getipt die hier gespecialiseerd in zijn. Waarschijnlijk gaan we 3 sessies volgen, 2 tijdens de zwangerschap en 1 na de bevalling. 

We hebben echt bijna 3 uur met elkaar gekletst waarin er heel veel gaandeweg is besproken. Ook de tijd na de bevalling zijn we uitgebreid op ingegaan omdat ik die periode  best heftig vond. Ik was onzeker over alles...heeft ze het niet te koud of niet te warm? Waarom huilt ze? Heeft ze genoeg gedronken? Heeft ze krampjes of is het andere pijn? De eerste week heeft Michiel bijna alles gedaan dus ik had echt het gevoel dat ik niks kon. 

Drs Mama biedt babycoaching aan huis of op afstand waar je dit soort dingen kunt bespreken. Al is het maar om even je verhaal te doen. Mirte en Bregje luisteren vooral naar waar JIJ behoefte aan hebben en zullen je nooit een bepaalde kant of richting opduwen omdat zij denken dat dat DE manier is. Vaak voel je als moeder wel aan wat het beste is voor je kind maar wil je dat alleen even bevestigd krijgen.

Na de cursus heb ik nog heel veel informatie per mail doorgestuurd gekregen, van bevallingsverhalen tot filmpjes en ademhalingsoefeningen. Heel fijn want dan kunnen we dat op een rustig moment nog eens bekijken. 

Woon je in Amsterdam en ben je nog op zoek naar goede voorbereiding op je bevalling dan raad ik Drs Mama zeker aan! Alles is bespreekbaar en juist omdat het zo persoonlijk is heel nuttig.  Ook voor de partners super goed! Het geeft ze misschien net even het inzicht dat zij er ook toe doen en jou goed kunnen bijstaan waar nodig. 

Na de cursus had ik echt weer even het gevoel van “kom maar op, we gaan dit weer samen doen”. 

Wil je meer weten over de cursus dan vind je Drs Mama hier op onze website. Je kan natuurlijk ook altijd even contact met ze opnemen als je meer informatie wilt ontvangen. 

Duurzaam Zwanger

Evelien Boddaert  is 31 jaar en woont in Amsterdam samen met haar man Jan Michiel en hun dochtertje Charlie van 1 jaar (20 maanden). Ze werkt als freelancer voor DuurzaamZwanger en is personal stylist. Als manager voor DuurzaamZwanger deelt ze af en toe haar eigen ervaringen, zo gaat deze eerste blog over de bevalling van haar eerste kind en de EMDR therapie die ze daarna gevolgd heeft.

U bent hier

Gemiddeld draagt een kindje 5 luiers per dag. Als ze net geboren zijn heb je zelfs nog vaker een luierwissel. Wat gebeurt er met al die... Lees meer

Met een warme kop thee in mijn handen staar ik naar mijn laptop scherm. Ik heb het koud en met moeite kan ik mijn ogen open houden. Op... Lees meer

Miskraambegeleiding

1 op 4.
Cijfers. Wat moet je er mee? Wat kun je er mee? Wat zegt het?
Anders gezegd is het 25%. Andere getallen met dezelfde... Lees meer

Hoera, je bent zwanger!
Misschien is het heel snel gegaan, misschien heb je meer geduld nodig gehad of ben je zelfs onder... Lees meer

De zomer is mijn favoriete seizoen! Lange zwoele zomeravonden in de tuin, bbq aan, zwemmen, naar het strand..... maar de hele dag binnen... Lees meer

Marieke en Veerle - verloskundigen

Zittend aan de waterkant overdenk ik mijn dienst. Ik heb een onbevredigend gevoel. We hebben keihard gewerkt, alles geprobeerd en toch... Lees meer

Yay! Wat hebben we hier naartoe geleefd, onze eerste vakantie samen met Sammy. Eind mei stapten we met de hele familie in het vliegtuig... Lees meer

Ik ben inmiddels 38 weken zwanger en ik deel graag mijn favoriete items met jullie!

Een jumpsuit (met korte mouwen)
Ik vind... Lees meer

Momenteel ben ik 25 weken zwanger van onze zoon en onze dochter werd kort geleden alweer 1 jaar oud (mijlpaal)! De vorige keer heb ik... Lees meer

Pagina's