Duurzaam Zwanger Aileen Kennedy

Interview met Aileen Kennedy van Inner Source

Aileen Kennedy geeft mindfulness trainingen, mindful birthing en parenting cursussen tevens is zij Doula in opleiding.  Zij is net gestart als vrouwen coach met name gericht op vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of net moeder zijn geworden. We spraken met Aileen over haar werk en dan specifiek over haar rol als coach. 

Kun je iets meer vertellen over jezelf?  
Ik ben in de bergen opgegroeid en heb een multiculturele achtergrond. Na jaren als psycholoog te hebben gewerkt kom ik nu terug bij de dingen waar ik mee ben opgegroeid: zwangerschap, massage en mindfulness. En dat combineer ik allemaal samen met mijn wetenschappelijke opleiding en ervaring als therapeut.

Je bent onlangs gestart als vrouwen coach, wat houdt jouw rol als coach precies in?
Mijn rol is om vrouwen weer te helpen in contact te komen met hun lijf, te ontspannen en te voelen. Door dit te doen kom je meer in contact met je intuitie en met wat je wilt, met body & mind. Vanuit daar kun je beter voor jezelf zorgen en stappen zetten in je leven die op een dieper niveau voldoening geven. Ik zie de periode van moeder worden en de eerste jaren moederschap als een groot groei proces. Ik zie het overal om mij heen, en het kan soms best pittig zijn. Er zijn maar weinig vrouwen die èn makkellijk zwanger worden, een fijne zwangerschap hebben, prettige bevalling, fijne kraamperiode, een baby zonder uitdagingen èn een relatie die het eerste jaar als vanouds blijft. Ik denk dat wij te weinig aandacht hebben voor wat (nieuwe) moeders allemaal ondergaan. En daar wil ik een handje bij helpen. 

Wanneer kunnen vrouwen bij jou terecht? 
Op het moment dat ze vastlopen in het leven. Ze komen ook voor ontspanning en een heerlijk moment voor zichzelf waarin ze verwend worden. Of als ze zich zorgen maken over het bevallen of het moederschap. En natuurlijk die eerste maanden of jaren als de transformatie die het moederschap met zich meebrengt ook allerlei dingen in het persoonlijke leven doet verschuiven en het elke keer weer zoeken is naar balans. Voor moeders is het belangrijk een balans te vinden waarbij zij zichzelf niet uit het oog verliest. 

Je coacht ook vrouwen die zwanger willen worden, hier is volgens mij nog te weinig begeleiding in dus in mijn ogen een top initiatief. Op wat voor manier help jij deze vrouwen? 
Er mag meer steun zijn voor zwangeren die niet makkelijk zwanger worden. Ik schrik soms dat er niet standaard een traject van coaching en relatietherapie wordt aangeboden vanuit de fertiliteits klinieken, want het doet veel met een stel. Wat ik kan doen is de vrouw en plek geven waar zij alles mag voelen en vertellen over wat dit met haar doet, het proberen, de teleurstellingen, de hoop en de rouw als een poging niet tot een baby leidt.  Maar ik ben er ook voor de groep vrouwen die heel bewust zwanger willen worden en nog geen problemen hierin zijn tegen gekomen. Het is ook mooi om bewust aan kinderen te beginnen en voordat je zwanger bent al meer in contact te komen met jezelf en je lijf en hoe wilt omgaan met deze mega verandering in je leven. Het is fijn om steun te hebben in dat proces en dat je voor iedere fase weer terecht kan bij iemand die je kent en je begrijpt. 

Op dit moment is de steun voor zwangeren met name gericht op het krijgen van een gezond kind en niet op de vrouw zelf. Er is weinig aandacht voor het emotionele welzijn van zwangeren en moeders, behalve als het om echt grote moeilijkheden gaat zoals een postnatale depressie of trauma. En dan nog is het soms erg zoeken naar de juiste vorm van hulp. 

Merk je zelf een verschuiving in de behoefte aan begeleiding rondom het moeder worden/ moeder zijn? Is hier meer vraag naar dan een aantal jaren geleden en waar heeft dit denk je mee te maken? 
Jazeker. Toen ik was bevallen van mijn eerste ontdekte ik niet gauw daarna het Mindful Birthing & Parenting programma, een zwangerschapscursus met mindfulness, dat is nieuw. Deze training richt zich op beide partners, daarom geef ik die zelf nu ook. Het biedt denk ik ook mogelijkheden om integenerationele patronen in families te veranderen in positieve zin. Toen ik 6 maanden moeder was voelde ik al heel sterk dat ik met dit hele grote thema- moederschap- aan de slag wilde. Diana Koster (een van de bekendste coaches voor zwangeren en moeders) die moedigde mij aan, zij zag al jaren een groeiende behoefte en een schaarste in aanbod, zeker van goed opgeleidde mensen die begeleiding kunnen bieden. Dat gaf mij moed om naar mijn gevoel te luisteren en een switch te maken in mijn werk. 

Heb je nog tips voor de lezers van DuurzaamZwanger?
Luister naar jezelf, zoek informatie uit betrouwbare bronnen, en luister naar je onderbuik gevoel. Laat je niet gek maken door richtlijnen en protocollen (die zijn voor groepen gemaakt niet voor individuen), dit is jouw lijf en jouw kindje. Moeders voelen vaak veel aan maar luisteren er niet naar omdat ze denken: ‘de expert weet het beter’. Helaas is dat niet altijd het geval. Twijfel je over een interventie? Vraag dan door of zoek uit hoe dat op een andere plek wordt gedaan, iedere plek heeft weer een andere manier van werken. Echt, het is niet zwart wit. En als er geen match is met jouw wensen dan kun je gerust verder zoeken. 

Ik zeg dit niet om mensen bang te maken maar om te motiveren om in je eigen kracht te staan en verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf. Ik heb zelf in mijn zwangerschappen bijvoorbeeld veel te lang doorgelopen met oververmoeidheid, harde buiken en bekken-instailiteit. Ik hoorde altijd: ‘hoort er bij toch’? Echt nog die oude Hollandse Calvinistische houding. En ik dacht dan: ‘ik moet mij niet aanstellen en doorgaan’, met alle gevolgen van dien. Als ik het over zou kunnen doen was ik minder gaan werken, naar de chiropractor gegaan en was ik veel liever geweest voor mijzelf. Dat gun ik andere vrouwen ook. Ik denk dat we na alle emancipatie van de afgelopen decennia de denkfout zijn gaan maken dat we net als mannen zijn maar dat klopt niet. Ik denk dat veel vrouwen als ze zwanger zijn niet willen toegeven dat ze niet nog alles 100% kunnen doen als voor de zwangerschap en mede door dit soort culturele druk lang doorweken en te weinig bewust zwanger zijn. We zijn teveel in ons hoofd en te weinig in ons lijf. Zwangerschap nodigt ons echter wel uit om in dat lijf te komen. 

Wil je meer weten over Aileen Kennedy? Kijk dan op haar website http://aileenkennedy.nl/. 

U bent hier

Mirjam Vos geeft al meer dan vijfentwintig jaar zwangerschaps- en babycursussen. Ze heeft duizenden vrouwen begeleid bij hun... Lees meer

Vanaf vrijdag is het weer zover: het We Are Pregnant Event barst los in de Werkspoorkathedraal in Utrecht! Het is pas de tweede editie... Lees meer

Duurzaam Zwanger Optimale Bevallingsvoorbereiding

Nicole Kramer is 59 jaar, moeder van 2 kinderen en is werkzaam als klassiek homeopaat in Nieuw Vennep. Naast haar werk als homeopaat... Lees meer

Naar aanleiding van mijn blog over bevallen nam Drs. Mama contact met mij op of ik open stond voor een privé cursus aan huis. Dit is een... Lees meer

Tropisch geluk

Het is tropisch warm. De zon schijnt fel, alle ramen en deuren van onze woonark staan open. Wij zoeken voortdurend... Lees meer

Duurzaam Zwanger Optimale Bevallingsvoorbereiding

Naast je partner, kan het heel fijn zijn om nog een ‘mental coach’ aan je zijde te hebben wanneer je bevalt. Iemand die tijdens deze... Lees meer

MTC Fysio Duurzaam Zwanger

De eerste 3 maanden van een zwangerschap heeft een vrouw over het algemeen minder behoefte aan sporten door eventuele misselijkheid of... Lees meer

In Nederland worden er over het algemeen twee echo’s van je baby gemaakt. Het kan variëren per verloskundige praktijk wanneer je deze... Lees meer

Interview Doula Denise

Denise is geboorte en postnatale doula in Amsterdam. DuurzaamZwanger interviewde haar over haar praktijk en haar rol als postnatale... Lees meer

Pagina's