Natuurgeweld - dagboek van verloskundige Marieke

De zomer is mijn favoriete seizoen! Lange zwoele zomeravonden in de tuin, bbq aan, zwemmen, naar het strand..... maar de hele dag binnen zitten, past mij dan minder.

Met plakkende kleding tegen mijn verhitte lijf kom ik na een drukke spreekuur-dag thuis. Over een uurtje ga ik de dienst in, dus nu wil ik nog even optimaal genieten van het mooie weer. Samen met mijn kinderen speel ik in het water en hebben we veel lol.

 

Na het eten komt mijn collega overdragen. Al tijdens de overdracht stuurt Jill mij een whatsapp bericht: “Hi Marieke, het lijkt nu echt begonnen. De weeën komen nu elke 7-8 minuten. Ik bel je zodra ik je nodig heb. Groetjes Jill.”

Jill is net 37 weken zwanger van haar eerste kindje! Haar vliezen zijn een paar uur geleden gebroken. Er was dus genoeg tijd voor Herman, haar man, om het bevalbad in de woonkamer klaar te zetten. De uren verstrijken en ik hoor niks meer van Jill. Ik word daar altijd een beetje onrustig van. Door de gebroken vliezen en beginnende weeën ben ik toch in opperste paraatheid gebracht.

Toch besluit ik vroeg mijn bed in te duiken. Pas tegen vier uur wordt ik door Herman zijn telefoontje gewekt. Jill heeft nu een uur weeën. Deze worden steeds pijnlijker. Jill heeft het zwaar. Ik kleed mij aan en stap in de auto op weg naar Jill.

Jill zit op haar knieën voor de bank. Ze durft het bad nog niet in. Eerst wil ze weten of dit echt het begin van de bevalling is. Zonder haar te onderzoeken kan ik dat al met zekerheid bevestigen. Op verzoek van Jill onderzoek ik haar toch. Ze heeft al vijf centimeter ontsluiting. Heel mooi voor een uurtje goede weeën.

In de tussentijd heeft Herman het bevalbad gevuld. Jill glijdt het warme water in en ontspant volledig. Ik zet de spullen voor een badbevalling klaar. Samen met Herman bekijk ik Jill. Aan Jill is niet meer te zien dat ze weeën heeft. Het warme water doet haar volledig ontspannen.

Al na een half uurtje gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. Jill weet niet wat haar overkomt. Ze huilt en is in paniek. Haar lichaam geeft heel duidelijk aan dat het wil persen. Haar buik beweegt naar beneden en perst de baby dieper.

Samen met Herman ondersteun ik Jill. Langzaam krijgt ze het vertrouwen weer terug en durft ze zich over te geven aan het natuurgeweld van bevallen. Ze ervaart dat ze enkel toe hoeft te geven aan de drang en voelt de baby dieper komen in het baringskanaal. Na slechts elf minuten persen wordt met de opkomende zon in de woonkamer zoon James geboren.

Als de placenta en vliezen geboren zijn gaat de deurbel. Het is de kraamverzorgster die mij kwam assisteren bij de bevalling.

Als Jill heerlijk met haar zoon James in bed ligt. Krijg ik van de kraamverzorgster beschuit met muisjes en een goede koffie als ontbijt.

Mooier kan de mijn werkdag niet beginnen.

 

Marieke is al jaren verloskundige in Haarlem,waar ze samen met enkele collega's Praktijk Onder De Linde runt. Naast een enthousiaste en zeer bevlogen verloskundige is Marieke moeder van 3 prachtige kinderen; Phileine (6), Merlijn (4) en Tobias (2,5). Zij woon met haar man en gezin op een woonark.

U bent hier

Gemiddeld draagt een kindje 5 luiers per dag. Als ze net geboren zijn heb je zelfs nog vaker een luierwissel. Wat gebeurt er met al die... Lees meer

Met een warme kop thee in mijn handen staar ik naar mijn laptop scherm. Ik heb het koud en met moeite kan ik mijn ogen open houden. Op... Lees meer

Miskraambegeleiding

1 op 4.
Cijfers. Wat moet je er mee? Wat kun je er mee? Wat zegt het?
Anders gezegd is het 25%. Andere getallen met dezelfde... Lees meer

Hoera, je bent zwanger!
Misschien is het heel snel gegaan, misschien heb je meer geduld nodig gehad of ben je zelfs onder... Lees meer

Marieke en Veerle - verloskundigen

Zittend aan de waterkant overdenk ik mijn dienst. Ik heb een onbevredigend gevoel. We hebben keihard gewerkt, alles geprobeerd en toch... Lees meer

Yay! Wat hebben we hier naartoe geleefd, onze eerste vakantie samen met Sammy. Eind mei stapten we met de hele familie in het vliegtuig... Lees meer

Ik ben inmiddels 38 weken zwanger en ik deel graag mijn favoriete items met jullie!

Een jumpsuit (met korte mouwen)
Ik vind... Lees meer

Momenteel ben ik 25 weken zwanger van onze zoon en onze dochter werd kort geleden alweer 1 jaar oud (mijlpaal)! De vorige keer heb ik... Lees meer

zwangerschapskleding

Een bolle buik had ik nog niet, maar mijn favoriete hoge broeken, shirtjes en truien pasten duidelijk niet meer. Vanaf ongeveer 10 weken... Lees meer

Pagina's