Tips voor het dragen van je kindje

We hebben jullie op Instagram gevraagd naar vragen die jullie zouden willen stellen aan een draagconsulent. En we kregen ontzettend veel leuke vragen binnen over dragen! We hebben een selectie gemaakt, draagconsulent Rachel geeft antwoord en advies!

Welke manier van dragen is geschikt voor een kindje dat graag wil rondkijken?

Het is heel normaal dat je baby op een gegeven moment laat merken dat hij/zij meer wil zien van de wereld. Hoe mooi is het dat ze dat veilig en dichtbij jou kunnen doen vanuit een draagdoek? Vaak merken ouders dat hun baby probeert te draaien in de doek, om iets achter jou te zien of juist datgene te zien wat jij ook ziet. Onderstaande manieren van dragen bieden nog steeds een ergonomische manier van dragen en geborgenheid voor je kindje, maar ook de mogelijkheid iets meer om hun heen te zien:

Heupdragen

Bij heupdragen kunnen kindjes net iets meer zien als ze dat willen, maar tegelijkertijd hebben ze nog steeds de mogelijkheid om zich af te wenden van alle prikkels en oogcontact met jou te maken. Heupdragen kan met een ringsling, maar er zijn ook knopen om met een lange geweven doek op je heup te dragen.

Rugdragen

Wanneer je rugdraagt heeft je kindje de mogelijkheid om over jouw schouder mee te kijken. Zo ziet je kindje hetzelfde wat jij ziet. Ook met deze draagwijze heeft je kindje de mogelijkheid om zijn hoofdje even tegen jou aan te leggen en zich actief af te sluiten voor prikkels als het genoeg is. Vanaf 3 maanden mag je je baby met de rugzakknoop (ook wel de Ruck) op de rug dragen. Als je kindje zelfstandig tot zit kan komen, mag je kindje ook in andere rugknopen of in de draagzak op de rug gedragen worden.

Er zullen ook altijd momenten zijn dat je kindje lekker tegen je aan wil zijn en niet van alles wil zien, dus gooi de draagwijze die je nu gebruikt niet meteen over boord!

Wat is een handige manier om een tas mee te nemen als je je kindje draagt?

Als je je baby op je buik draagt, is een rugtas de fijnste manier om je spullen mee te nemen. Zo heb je je handen leeg en verdeel je je spullen symmetrisch over je lichaam. Je knoop eerst je baby in de doek en doet dan de rugtas om. Als je een wat ruimere rugtas hebt kUn je makkelijk al je eigen spullen en die voor je baby er in mee nemen. Als je een echte luiertas wilt, zijn er ook luiertassen voor op de rug te koop.

Als je je kindje op je rug draagt kun je eventueel je rugtas op je buik dragen. Ook een schoudertas met een langer hengsel kan een fijne oplossing zijn. Draag dan de band van de tas over je kindje heen, anders zit de band tussen jou en je baby in.

Neem alleen de noodzakelijke dingen mee, dit scheelt al veel in de bagage die je mee neemt. Je neemt al gauw te veel mee!

Wanneer kies je voor een geweven of een rekbare doek?

Bij de keuze voor een geweven of rekbare doek kun je jezelf een aantal vragen stellen:

  • Hoe lang wil je je kindje gaan dragen in de doek?
  • In welk seizoen ga je je kindje dragen?
  • Wat is je budget voor de aanschaf van een draagdoek?

De rekbare doek, gemaakt van elastische stof, is te gebruiken vanaf de geboorte totdat je baby ongeveer 6 a 7 maanden is. Daarna wordt je baby wat zwaar voor de elastische stof. De doek kan dan jouw kindje niet de goede steun geven en voor de drager wordt het dragen minder comfortabel. De zachte stof van de rekbare doek is heerlijk voor pasgeborenen. Het fijne van deze doek is dat je de doek helemaal knoopt voordat je je baby erin doet. Ook kan je de knoop laten zitten als je je baby eruit haalt en je baby kan er later zonder opnieuw te knopen weer in. Voor de rekbare doek gebruik je de Pocket Wrap Cross Carry (PWCC), deze knoop is speciaal voor de rekbare doek. Deze knoop is niet geschikt voor de geweven doek en de knopen van de geweven doek zijn niet geschikt voor de rekbare doek. Met de rekbare doek knoop je 3 laagjes stof over je kindje, dus het kan nogal warm zijn in de zomer. Mocht je je kindje toch in de zomer gaan dragen met de rekbare doek, kies dan voor een doek met bamboe er in.

De geweven doek kun je vanaf de geboorte tot de peutertijd gebruiken. Met deze doek kun je dus een hele tijd vooruit en hij blijft lang stevigheid bieden voor baby en drager. De geweven doek is verkrijgbaar in verschillende materialen, printjes en prijzen. Je kan er mee buik-, heup- en rugknopen. De doek knoop je steeds opnieuw als je baby eruit is geweest. Laat je niet tegenhouden door het leren knopen, een paar keer doen en je hebt het zo onder de knie! Doordat bij veel knopen maar 1 laag over de baby heen gaat, kan het minder warm zijn dan de rekbare doek. Doordat de geweven doek duurzamer is dan een rekbare doek, is deze vaak iets duurder in de aanschaf. Maar er zijn ook een aantal merken met goede kwaliteit doeken voor een zeer betaalbare prijs.

Wil je graag hulp bij het leren knopen? Neem dan contact op met een consulent uit jouw regio.
Ook mag je contact opnemen met Rachel van Nabi-Baby.nl als je nog meer vragen hebt over dragen of een draagconsult wilt in regio Utrecht.

U bent hier

Gemiddeld draagt een kindje 5 luiers per dag. Als ze net geboren zijn heb je zelfs nog vaker een luierwissel. Wat gebeurt er met al die... Lees meer

Met een warme kop thee in mijn handen staar ik naar mijn laptop scherm. Ik heb het koud en met moeite kan ik mijn ogen open houden. Op... Lees meer

Miskraambegeleiding

1 op 4.
Cijfers. Wat moet je er mee? Wat kun je er mee? Wat zegt het?
Anders gezegd is het 25%. Andere getallen met dezelfde... Lees meer

Hoera, je bent zwanger!
Misschien is het heel snel gegaan, misschien heb je meer geduld nodig gehad of ben je zelfs onder... Lees meer

De zomer is mijn favoriete seizoen! Lange zwoele zomeravonden in de tuin, bbq aan, zwemmen, naar het strand..... maar de hele dag binnen... Lees meer

Marieke en Veerle - verloskundigen

Zittend aan de waterkant overdenk ik mijn dienst. Ik heb een onbevredigend gevoel. We hebben keihard gewerkt, alles geprobeerd en toch... Lees meer

Yay! Wat hebben we hier naartoe geleefd, onze eerste vakantie samen met Sammy. Eind mei stapten we met de hele familie in het vliegtuig... Lees meer

Ik ben inmiddels 38 weken zwanger en ik deel graag mijn favoriete items met jullie!

Een jumpsuit (met korte mouwen)
Ik vind... Lees meer

Momenteel ben ik 25 weken zwanger van onze zoon en onze dochter werd kort geleden alweer 1 jaar oud (mijlpaal)! De vorige keer heb ik... Lees meer

Pagina's