Baby en zon

De huid van je baby is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van UV-straling. Doordat de babyhuid snel groeit, heeft deze bovendien minder tijd om de door zonlicht beschadigde huidcellen te herstellen. Beschadigde huidcellen vergroten het risico op huidkanker op latere leeftijd. Hieronder staan de belangrijkste tips om de risico’s te beperken:

  • KWF Kankerbestrijding adviseert baby’s tot en met 1 jaar helemaal uit de directe zon te houden. Zoek dus zoveel mogelijk de schaduw op voor je baby. De zonkracht is tussen 12.00 uur en 15.00 uur het sterkst; houd je baby dan dus zeker uit de zon. Wees je ervan bewust dat ook op minder warme dagen de UV-straling sterk kan zijn.
  • Zelfs als je baby niet in de directe zon komt, is het verstandig om je baby in te smeren met zonnebrand. UV-stralen komen namelijk overal, dus ook in de schaduw. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes te koop voor baby’s.

Smeer je baby in ieder geval iedere twee uur in en wees niet te zuinig met de zonnebrand. Ook als de baby in het water is geweest, is het verstandig hem nogmaals in te smeren.

  • Kleding, en UV-werende kleding in het bijzonder, bieden een goede bescherming tegen de zon. Houd er rekening mee dat een wit shirt gelijk staat aan een lage beschermingsfactor. UV-werende kleding daarentegen kan gelijk staan aan factor 50 (98% van de UV-straling wordt dan tegengehouden). Er zijn ook speciale UV-werende zwempakjes. Hierdoor is je baby ook in het water zo goed mogelijk beschermd tegen UV-straling.
  • Veel baby’s hebben nog geen volle bos haar. Hierdoor is ook hun hoofdhuid en nek zeer kwetsbaar voor de zon. Een (UV-werend) petje biedt bescherming. Bijkomend voordeel is dat een zonnepetje zijn hoofd koel houdt, wat een zonnesteek kan voorkomen.
  • UV-straling is ook schadelijk voor de ogen. Ter bescherming hiertegen zijn speciale zonnebrillen voor baby’s. Een nadeel is dat veel baby’s geen bril voor hun ogen tolereren. Heeft jouw baby geen problemen met een bril, dan is het verstandig deze op te zetten. Is jouw baby niet zo meewerkend dan is een petje met een zonneklep een goed alternatief.

U bent hier