Babykwaaltjes

Veel baby's hebben in de eerste maanden van hun leven last van kleine kwaaltjes die we 'babykwaaltjes' noemen. Als kersverse ouders is het soms moeilijk inschatten hoe ernstig een kwaaltje is.

Hieronder volgt een overzicht van veel voorkomende kwaaltjes en mogelijkheden wat je eraan kunt doen.


Berg

Berg is een huidaandoening op het hoofdje van de baby die niet besmettelijk is. Indien je denkt dat je baby dit heeft, overleg dan met de verloskundige of huisarts wat je hieraan kunt doen. Belangrijk is om geen agressieve middelen te gebruiken en de haren van de baby alleen met een babyshampoo te wassen. Probeer de schilfers niet los te krijgen; dit kan kleine bloedinkjes veroorzaken.

Darmkrampjes

Bijna alle baby’s krijgen last van darmkrampjes. De darmflora van de baby moet nog opgebouwd worden en de darmen zijn nog niet gewend aan het verwerken van voeding. Het is een normaal proces en de baby kan hier wel tot vier maanden na de geboorte last van hebben. Een baby met darmkrampjes beweegt vaak onrustig met de beentjes, heeft een rommelende buik, veel zuigbehoefte en huilt. Een echte oplossing voor darmkrampjes bestaat niet, maar verlichting proberen te geven kan wel.

Tips hiervoor zijn:

  • Warmte; leg de baby op je borst, onderarm of over de schouder
  • Laat de baby zuigen op je pink
  • Maak als je baby op zijn/haar ruggetje ligt, voorzichtig fietsende bewegingen met de beentjes
  • Probeer zoveel mogelijk te troosten
  • Masseer het buikje zachtjes met draaiende bewegingen
  • Gebruik buikolie van Aromed samen met de buikband, dit kan mogelijk voor wat verlichting zorgen

Geel zien

Als de baby ongeveer drie dagen oud is, kan de huid geel worden. De lever van de baby is nog niet rijp genoeg om het bilirubine uit het bloed af te breken. Een baby raakt bilirubine voornamelijk kwijt door het uit te plassen of te poepen. Soms wordt de concentratie bilirubine in het bloed zo hoog, dat het wordt opgeslagen in de huid en er een gele verkleuring van de huid ontstaat. Als de baby erg geel begint te zien, dan zal er naar de gehele conditie van de baby worden gekeken. Om het gehalte van het bilirubine in het bloed van de baby te kunnen bepalen, kan er wat bloed uit het hieltje worden afgenomen. Een klein percentage van de pasgeboren baby’s blijkt een te hoog bilirubinegehalte in het bloed te hebben, waarbij het nodig is dat de kinderarts de baby bekijkt.

Gewicht

De baby wordt direct na de geboorte gewogen. Tijdens de kraamtijd zal de kraamverzorgster de baby ook iedere dag wegen. Het is heel normaal dat de baby de eerste dagen wat afvalt. Het gewicht mag tot 10% van het geboortegewicht dalen. Op de vierde dag na de bevalling is de baby meestal het lichtst, waarna de baby weer zal gaan groeien. Na maximaal drie weken moet het geboortegewicht weer zijn bereikt.

Heksenmelk

Bij de meeste baby’s zijn de borstjes wat gezwollen in de eerste levensweek. Soms komt er zelfs wat melk uit. Dit komt door de hormonen van de moeder die de baby voor de geboorte meegekregen heeft. Omdat de baby zelf dit hormoon niet aanmaakt, stopt de melkachtige afscheiding meestal binnen twee weken na de bevalling.

Misselijk en spugen

Sommige baby’s kunnen na de bevalling wat last hebben van misselijkheid. Dit kan komen door een snelle bevalling of omdat ze wat vruchtwater of bloed tijdens de bevalling hebben binnengekregen. Door de misselijkheid kan de baby geen zin hebben in drinken of soms kokhalzen of spugen. Bij het spugen kan het zijn dat er voeding wordt gespuugd, maar soms ook wit- of groen slijm (door gekleurd vruchtwater), of bloed (van de moeder, dit heeft de baby tijdens de bevalling binnengekregen). De misselijkheid verdwijnt meestal binnen 24 tot 48 uur na de bevalling vanzelf. Soms kan het zijn dat de baby door het kokhalzen wat blauw aanloopt; houd de baby dan wat schuin voorover en veeg met een gaasje uit het kraampakket het dwarszittende slijm uit het mondje.

Pseudo-menstruatie

Een pasgeboren meisje kan soms een klein beetje vaginaal bloedverlies hebben, dit noem je een pseudo-menstruatie. Dit komt door het wegvallen van de hormonen vanuit de placenta. Het is onschuldig en gaat vanzelf weer over.

Pukkeltjes/huidproblemen

In de kraamperiode zie je soms pukkeltjes op de huid van de baby. We zien veelal twee verschillende soorten pukkeltjes:

  • Miliae: veel baby’s hebben rond de neus, op het voorhoofd en op de wangen kleine witte stipjes. Het zijn verstopte talgkliertjes die in de baarmoeder voor huidsmeer zorgen. Miliae is onschuldig en verdwijnt weer spontaan.
  • Erythema Toxicum Neonatorum: veel baby’s krijgen in de eerste levensweek huiduitslag. Er zijn rode plekjes op de huid te zien met soms een puskopje. De pukkeltjes kunnen verspreid zitten over het hele lichaam, behalve op het gezichtje. Ze zijn onschuldig en verdwijnen binnen 24 tot 48 uur.

Pusoogjes

Door de veranderingen in de lucht kunnen de oogjes van de baby gemakkelijk geïrriteerd raken. Ze kunnen pusachtige afscheiding produceren. Ook kan het zijn dat het traanbuisje verstopt is. De oogjes kan je schoonmaken met een steriel gaasje en water (of afgekoelde kamillethee), door van buiten naar binnen te vegen. Lijken de oogjes echter ontstoken (rood en gezwollen), neem dan contact op met je verloskundige.

Uraten

Als de baby de eerste dagen weinig vocht/voeding binnenkrijgt, kan het zijn dat er uraten in de luier te zien zijn. Dit is een oranje-rode verkleuring. Het is geen bloed. Als de baby meer gaat drinken en hierdoor meer gaat plassen, zullen deze uraten verdwijnen. 

Meer informatie over babykwaaltjes en wat je eraan kan doen is te vinden op de website Puur Zwanger en Baby van Weleda.

TIP: je baby een massage geven, is een mooie manier om je kind te laten ontspannen. Maar het is niet alleen lekker ontspannend, de massage helpt de spierontwikkeling, de doorbloeding van de huid, en stimuleert je baby’s zintuigen. Daarnaast versterkt het ook nog de band tussen jou en je baby. Er zijn verschillende soorten babymassages. Je kunt een cursus volgen zodat je leert hoe je jouw baby kunt masseren. Vaak weet je verloskundige/gynaecoloog wie in jouw buurt een babymassage cursus geeft.

U bent hier