De kraamweek

De kraamweek is de eerste periode van de kraamtijd. Het is in deze intensieve periode belangrijk dat er iemand in huis is om je te begeleiden en te ondersteunen. Naast (eventueel) je partner, vervult de kraamverzorgende een belangrijke rol. De kraamverzorgende helpt je namelijk op weg met de verzorging van de baby en voert elke dag controles bij jou en je baby uit.

In het begin is het wellicht nog wat onwennig met de baby. In de eerste dagen leer je jullie kindje kennen door naar hem/haar te kijken, tegen hem/haar te praten, en veel te knuffelen. Je ontdekt de verschillende manieren van huilen en na verloop van tijd weet je precies wanneer je baby wat van je nodig heeft. De kraamverzorgende helpt bij het herkennen van de verschillende signalen. Hoe sneller je vertrouwd bent met de taal van je baby, hoe gemakkelijker je kunt troosten en de geborgenheid kunt bieden die hij of zij nodig heeft. Samen vinden jullie zo een ritme dat bij jullie past. Het is leuk om veel foto's en filmpjes te maken ter herinnering aan deze bijzondere tijd.

Ook zal in deze eerste periode een medewerker van de GGD langskomen voor de gehoortest en de hielprik. De uitslag van de gehoortest krijg je direct. Voor de hielprik worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van de baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, erfelijke ziektes. Aan de hielprik zijn geen kosten verbonden. Als de uitslag van de hielprik goed is, ontvang je geen bericht. Als de uitslag van de hielprik afwijkend is dan krijg je hier bericht over en zal vervolgonderzoek worden gedaan. Dit wordt gedaan door een kinderarts.

TIP: lees het tijdschrift Why’s in de kraamtijd. Dit tijdschrift staat vol praktische adviezen en tips voor in deze tijd. Verkrijgbaar via www.whysonline.nl

Traktatie

De traditionele traktatie bij een kraambezoek is natuurlijk beschuit met muisjes. Tegenwoordig zijn ook allerlei andere traktaties te koop, zoals geboortechocolaatjes. Deze zijn onder andere te koop bij Kraamfeestwinkel en Arthichoc.

Cadeau voor de baby

De kans is groot dat het bezoek dat langskomt jullie baby graag een cadeau wil geven. Uiteraard kan iedereen zelf wat uitzoeken, maar er zijn ook andere mogelijkheden:

 • Je kunt bijvoorbeeld een bijdrage vragen voor het planten van een boom voor jullie baby (meer informatie is te vinden bij GeefeenBoompje of Natuurmonumenten).
 • Je kunt een bijdrage vragen voor biologische wijn uit het geboortejaar van de baby. Een leuk idee kan zijn om de wijn te bewaren en later op een speciaal moment te geven. Meer informatie is te vinden bij Greenjump.

Indien je voor één van bovenstaande cadeaus kiest, vermeld dit dan alvast op het geboortekaartje zodat iedereen hiervan op de hoogte is.

TIP: lees het boek van Beatrijs Smulders Veilig door de kraamtijd. In dit boek komen alle belangrijke zaken rond deze periode aan bod.
TIP: ook het kraambezoekboek van Pauline Oud is leuk voor deze periode. In dit boek kun je foto’s kwijt en is er ruimte voor het kraambezoek om iets te schrijven. Een mooie herinnering voor later!

Kraambezoek

Kraambezoek is leuk, maar het kan ook erg vermoeiend zijn. Je kunt kiezen voor persoonlijke kraambezoekjes of een kraamborrel/feest geven. Persoonlijke kraambezoekjes zijn vaak intiem en gezellig en je hebt echt even de tijd voor elkaar. Als het je fijner lijkt om de kraamweken in alle rust door te brengen met je gezin, dan is een kraamfeest misschien meer iets voor jou.

Persoonlijk kraambezoek, een paar tips:

 • Ontvang de eerste week tot tien dagen alleen familieleden en goede vrienden.
 • Ontvang niet te veel mensen tegelijk.
 • Laat het kraambezoek niet te lang blijven (max 30 minuten).
 • Na de eerste kraamweek - als de kraamverzorgster er niet meer is - komt alles op jou en je partner neer. Twee kraamvisites per week is dan vaak meer dan genoeg. Houd in het weekend in ieder geval één dag vrij, zodat je partner ook voldoende rust en tijd krijgt om jullie kind te leren kennen.
 • Laat de baby niet voortdurend van hand tot hand gaan. De baby heeft alle energie nodig om zich aan te passen aan het leven buiten jouw warme, veilige baarmoeder.
 • Voor de gezondheid van de baby is het belangrijk dat het bezoek niet verkouden is of een koortslip heeft. Laat je bezoek altijd hun handen wassen voordat zij de baby aanraken.

Kraamborrel/feest, een paar tips:

 • Bedenk wie je wilt uitnodigen.
 • Kies een goede locatie, bijvoorbeeld thuis of ergens anders.
 • Bepaal op tijd de datum en het tijdstip voor het feest. Iedereen wil natuurlijk graag weten hoe het met jou en de baby gaat. Als je niet wilt dat je vrienden en kennissen gaan bellen, wacht dan niet te lang met het kraamfeest. Een goed moment is zes tot acht weken na de bevalling.
 • Maak van het geboortekaartje meteen een uitnodiging voor het kraamfeest. Zo voorkom je dat je alsnog wordt overspoeld door kraambezoek.
 • Schakel je moeder, je zus of een goede vriendin in om je te helpen bij de voorbereidingen en tijdens het kraamfeest zelf.
 • Richt voor de kleintjes een aparte hoek in met speelgoed, teken- en knutselspullen.

U bent hier