Doorslapen

De eerste weken met een baby krijg je niet veel slaap. Dit komt door de vele voedingen die de baby in het begin nodig heeft. Je kan waarschijnlijk niet wachten totdat je een keer wat langer kan gaan slapen. Het doorslapen van de baby gaat hierbij helpen. Met doorslapen wordt bedoeld dat je baby de laatste voeding rond 22:30/23:00 uur krijgt en de volgende voeding pas weer om 07:00 uur.

Het overslaan van de nachtvoeding kan dan ook pas als de baby voldoende weegt (meer dan 5 kilo), overdag voldoende drinkt, en een goede groeiontwikkeling heeft. Je kunt hier meestal na 6 à 8 weken mee beginnen. Het kan zijn dat als de baby overdag en ’s avonds voldoende heeft gedronken, hij/zij het uit zichzelf tot 07:00 uur de volgende dag volhoudt. Lukt dit niet dan kan je de nachtvoeding langzaam gaan afbouwen.

Hoe kan je de nachtvoeding afbouwen?

Als je borstvoeding geeft dan kan je ervoor kiezen om je baby een paar slokken borstvoeding te geven en daarna wat afgekoeld, gekookt water. Bij flesvoeding leng je het flesje steeds meer aan met water en steeds minder met melk. De baby zal dan overdag meer gaan drinken en steeds minder interesse hebben in deze waterige en minder lekkere fles.

Een andere methode om je baby door te laten slapen, is om de baby te laten huilen. Dit moet je wel aankunnen en willen. De baby mag 20 minuten huilen. Als de baby even stil is, stopt de tijd en mag hij/zij daarna weer 20 minuten huilen. Meestal wordt hij daar zo moe van dat hij snel inslaap valt. Deze methode is heel effectief. Meer informatie over doorslapen en meer handige tips voor de eerste maanden met een baby, zijn onder andere te lezen in het boek Buskruit met Muisjes van Nina Veeneman – Dietz e.a..

U bent hier