Fopspeen

Om aan de zuigbehoefte van een baby te voldoen, wordt tegenwoordig vaak een fopspeen gegeven. De fopspeen is eigenlijk bedoelt als inslapertje. Het idee is om de speen even kort voor het slapen te geven zodat de baby rustig wordt (door de zuigbeweging), vervolgens in slaap valt, zodat jij vervolgens de speen uit het mondje haalt.

Tegenwoordig zie je dat baby’s ook overdag een speen in hun mond hebben. Bedenk goed, voordat je aan een fopspeen begint, wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Het geven van een fopspeen kan ideaal zijn om de baby rustig te krijgen en te houden. Het kan helpen de baby in slaap te krijgen en bij darmkrampjes. Nadeel is dat hij hieraan gewend raakt en het moeilijk is af te leren. Ook geef je de baby niet meer de kans met jou te communiceren, want hij kan geen geluidjes meer maken. Als hij gaat huilen en je geeft hem een speen, dan geef je hem geen kans je te vertellen wat er is. Daarnaast is de speen niet goed voor het gebit. Je kunt overwegen je baby de eerste weken je pink te geven als hij een zuigbehoefte heeft.

Mocht je wel overwegen een fopspeen te gaan gebruiken, kies dan voor een speen zonder stoffen als BPA, PVC en weekmakers. Kies voor de juiste maat en vervang de speen regelmatig. Denk er ook aan de speen voor gebruik uit te koken.

U bent hier