Huilen en troosten

Het is heel normaal dat de baby de eerste weken best veel huilt. De geboorte en de eerste weken op aarde zijn intense veranderingen voor de baby. Met huilen laat de baby weten wat er aan de hand is. Probeer goed te luisteren naar de verschillende huiltjes. Zo weet je steeds beter wat je baby van jou nodig heeft. Er zijn verschillende redenen waarom de baby huilt. Er kan iets dwars zitten, zoals bijvoorbeeld een boertje. Je baby kan honger hebben, buikpijn hebben, geknuffeld willen worden of een vieze luier hebben.

Oververmoeidheid is echter heel vaak de reden dat een baby huilt. Voor een kleine baby zijn de kleinste prikkels al van grote invloed. Heel snel hebben ze hun tax alweer bereikt en zijn ze toe aan een slaapje. Het is soms even zoeken wat er is. En als je moe bent en alles hebt geprobeerd om je baby stil te krijgen, dan is het best pittig zo’n huilende baby. Soms weet je misschien echt even niet meer wat je moet doen om te troosten. Weet dat dit erbij hoort en blijf rustig: het is een fase.

De eerste weken zal de baby 1-1,5 uur per etmaal huilen. Dit wordt richting de 6 weken wat meer; zo’n 2-2.5 uur per etmaal. Daarna neemt de duur van het huilen weer af. Heb je het idee dat jouw baby meer huilt of dat er een andere reden is, overleg dan met je verloskundige of huisarts.

U bent hier