Ritme met de baby vinden

Naarmate de dagen vorderen en jullie je baby steeds beter leren kennen, kan je een beetje naar een ritme toewerken. Het kost zeker wat tijd om een ritme te vinden wat bij jullie past. Bij de ene baby zal dit wat langer duren dan bij de ander. Het is normaal dat je na twee a drie maanden een redelijk ritme hebt.

Het is belangrijk om bij het vinden van een ritme altijd goed naar je gevoel te luisteren. En om goed naar jullie baby te kijken. Wat vertelt de baby met de signalen die hij geeft? Soms kan het fijn zijn wat steun en houvast te hebben. Bijgaand een aantal tips die kunnen bijdragen aan het vinden van een ritme. Deze komen onder andere voort uit de boeken van Ria Blom Regelmaat en Inbakeren en Gina Ford de Tevreden Baby.

Een ritme voor de eerste maanden kan de volgende volgorde hebben:

Slapen - ontwaken - voeden - borst 1* - verschonen - borst 2 (als toetje) - knuffelen - even zelf spelen - moe? dan wakker in bed leggen.

* geef je flesvoeding? Geef dan eerst 2/3 van de fles, dan verschonen, en dan restant als toetje.


Slapen

Probeer de baby altijd op dezelfde plek te laten slapen; het liefst in een eigen wieg op een eigen kamertje. Dit geeft de meeste rust voor de baby en de ouders.

Leg de baby altijd wakker in bed, zodat hij/zij zelf in slaap leert vallen. Zorg dat de gordijnen dicht zijn, dat de baby goed is ingestopt en dat je een vast ritueel hebt wat herkenbaar is. Doe bijvoorbeeld eerst de gordijnen dicht, leg de baby dan in het wiegje, stop de baby goed in en zing voordat je weggaat een liedje of zet een muziekdoosje aan. Wees altijd duidelijk in je houding en gedrag, het is belangrijk dat de baby voelt dat jij ook echt wil dat hij gaat slapen.

Het in slaap vallen kan soms even duren. Het is heel normaal dat een baby een ‘inslaap huiltje’ heeft. Dit kan zeker 10 minuten duren. Luister eerst even op afstand en ga niet meteen naar binnen om te troosten. Als het huilen langer aanhoudt dan kan je naar binnen gaan, tegen de baby praten en hem/haar geruststellen. Haal de baby dan niet uit de wieg, maar troost de baby terwijl hij/zij in het wiegje ligt. Je kunt de baby nogmaals instoppen, muziekje aanzetten en dan weer gaan. Vaak gaat de baby dan wel slapen.

Soms is het nodig nog een derde keer naar binnen te gaan. Je moet natuurlijk wel zeker weten dat er geen andere reden is waarom de baby huilt. Bijvoorbeeld buikpijn, honger of een vieze luier. Vaak stopt de baby met huilen als hij/zij het gezellig vindt dat je er weer bent. Je weet dan dat er niets aan de hand is en de grenzen van de ouders onderzoekt. Als er een andere reden is dat de baby huilt, dan stopt het huilen meestal niet als je binnenkomt.

Inbakeren

Als je baby vaak onrustig is en veel huilt, dan kun je overwegen om hem/haar in te bakeren in een inbakerdoek. Inbakeren zorgt ervoor dat je baby lekker stevig in een doek zit, net zoals in de baarmoeder en dit zorgt vaak voor veel rust. Je kan hiervoor speciale inbakerdoeken gebruiken. Op de website van de Bakermat is meer informatie te vinden over de techniek van het inbakeren.

Overleg van te voren even met je verloskundige of het consultatiebureau of inbakeren een geschikte methode is voor jouw baby. In sommige gevallen mag deze methode namelijk niet toegepast worden.

Ontwaken

De baby zal meestal uit zichzelf wakker worden. Soms ligt hij/zij wakker in het wiegje en een beetje om zich heen te kijken. Als je baby graag wil dat er iemand komt, kan het zijn dat hij/zij huilt. Het is belangrijk dat de baby op dezelfde plek wakker wordt als waar hij/zij in slaap is gevallen. Dit voelt veilig voor de baby. Dus mocht de baby bijvoorbeeld in de wandelwagen in slaap zijn gevallen, laat de baby dan ook daar wakker worden. Als je de baby in een ritme probeert te krijgen en het is tijd voor een voeding maar hij/zij slaapt nog, maak de baby dan voorzichtig wakker. Het kan zijn dat het dag- en nachtritme nog omgedraaid is en je hem overdag wakker moet maken. Je kan beginnen door bijvoorbeeld de kamerdeur open te doen en te kijken of de baby wakker wordt van de geluiden in en om het huis. Mocht dit niet helpen dan kan je naar het wiegje toelopen, de handje vastpakken en er een beetje in wrijven en zachtjes tegen de baby zeggen dat het tijd het tijd is om wakker te worden. De baby zal dan langzaam wakker worden. Geef de baby nog even wat tijd om goed wakker te worden, voordat je de voeding geeft.

Voeden

De kraamverzorgende zal je de eerste dagen op weg helpen met het geven van borstvoeding of flesvoeding. Alle benodigdheden daarvoor worden beschreven in trimester III.

Voor zowel het geven van borst- als flesvoeding is het van belang om dat altijd op een rustige plek te doen. Zorg dat je zo min mogelijk afgeleid en gestoord wordt, bijvoorbeeld door mobiele telefoon, tv en/of bezoek. Als de baby in alle rust kan drinken, zal hij vaak beter drinken wat de groei ten goede komt. Bij effectief drinken, zal de baby meestal na 20-30 minuten de tepel/fles loslaten. Bij sabbelen of minder effectief drinken, haal dan de baby van de borst/fles voordat hij/zij in slaap valt.

Bij borstvoeding geef je de baby eerst borst 1, dan verschoon je de baby en geef daarna borst 2 als toetje. Bij de volgende voeding start je met de borst waar je de vorige voeding mee geëindigd bent. Bij flesvoeding. Geef dan eerst twee derde van de fles, verschoon dan de baby en geef dan het laatste gedeelte van de fles als toetje.

TIP: je kunt een elastiekje om je pols doen aan de kant waar je als laatste de borst hebt gegeven, de volgende voeding start je namelijk weer met die borst.

‘s Nachts voeden

Laat de baby zo snel mogelijk wennen aan het verschil tussen dag en nacht. Dus als de baby ‘s nachts wakker wordt voor een voeding, voedt dan in het donker, verschoon geen luier als dat niet hoeft en praat niet tegen de baby (eventueel zachtjes fluisteren).

Kolven

Als je borstvoeding gaat geven dan kan het zijn dat je wil gaan kolven. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld kan kolven soms helpen om de borstvoeding op gang te brengen, het kan ook zijn dat je een extra melk voorraad wil hebben zodat iemand anders een keer een flesje kan geven. Er zijn verschillende aanbieders van borstkolven. Bijvoorbeeld Ardomedical en Medela. Je kunt op de websites van beide organisaties zien welke producten ze verhuren/verkopen en waar bij jou in de buurt een organisatie zit waar je een kolf kunt huren/kopen.

Je kunt gekolfde melk zowel in de koelkast als in de vriezer bewaren. Meer informatie over hoe je dit doet, hoelang het goed blijft etc is hier te vinden. Handige bewaarbekertjes voor gekolfde melk die je zowel in de koelkast als in de vriezer kunt bewaren zijn de bijvoorbeeld bekers van Philips Avent.

Voedingsschema’s

Je kunt je baby voeden op verzoek of voeden op de klok. Wil je dat je baby in een ritme komt, dan helpt voeden op de klok hier zeker aan mee. Onderstaande schema’s zijn voorbeeldschema’s welke je aan kunt houden. 

Voorbeeld schema voedingen eerste maand:

07:00 uur, 10:00/10:30 uur, 14:00 uur, 17:00 uur, 20:00 uur, 22:30 uur, 03:00/04:00 uur

Voorbeeld schema voedingen tweede maand:

07:00 uur, 10:30 uur, 14:15/14:30 uur, 18:00 uur, 22:30 uur, 03:00/04:00 uur

Voorbeeld schema voedingen derde en vierde maand:

07:00 uur, 11:00 uur, 14:00/14:15 uur, 18:15 uur, 22:30 uur

Voorbeeld schema voedingen vijfde maand:

07:00 uur, 11:00 uur, 14:30 uur, 18:00 uur, 22:00 uur

Meer informatie over voede en handige schema’s zijn te vinden in het boek De Tevreden Baby van Gina Ford.

Verschonen

Het is handig om overdag het verschonen van je baby te doen nadat je borst 1 hebt gegeven of het grootste gedeelte van de flesvoeding. De baby wordt vaak wat slaperig van het drinken, het verschonen zal hem weer wat wakkerder maken zodat hij het laatste gedeelte van de voeding goed drinkt. Verschoon je baby s nachts alleen wanneer dat echt nodig is.

In bad en wassen

Je baby hoeft de eerste maanden maar 1 of 2 keer per week in bad. Op de andere dagen kun je de baby wassen met water en een washandje.

Je kunt je baby wassen in een babybad of in een speciale emmer, ook wel tummy tub genaamd. Spoel het babybad of de tummy tub eerst goed schoon. Het water moet rond de 37 graden zijn. Om de temperatuur te meten, kun je een badthermometer gebruiken. Je kunt ook de punt van je elleboog in het water steken. Als je vrijwel geen verschil voelt tussen je lichaamstemperatuur en het water (en je het water dus niet koud en niet warm vindt), is de temperatuur goed. Je kunt alvast een kruik klaarmaken en daar een setje babykleren omheen wikkelen. Dan krijgt je baby na het badderen lekker warme kleren aan. Let erop dat de drukknoopjes niet tegen de kruik aan zitten, die kunnen heet worden. De verwarming in de badkamer en de kamer waarin je je baby omkleedt, mag op 21 graden.

Je baby vindt het niet fijn om hongerig het bad in te gaan. Kies een tijdstip dat niet vlak voor de volgende voeding is, maar liever ook niet vlak na een voeding. Een baby die net heeft gedronken, kan in bad gaan spugen. Als het zover is, laat dan het hoofd van je baby rusten op je linkerpols. Met je linkerduim en wijsvinger houd je de linkerarm van je baby vast. Zo kan hij niet wegglijden. Met je rechterhand til je zijn billen op. Laat hem rustig in het water zakken.

De meeste baby’s vinden in bad gaan heerlijk, maar sommige baby’s vinden badderen niet fijn. Dat kan. Je kunt je baby helpen door hem te ‘begrenzen’ en zijn voetjes tegen de badrand te plaatsen. Zo voelt hij zich veiliger. Badder niet te lang: 5 tot 10 minuten is ruim voldoende. In het water hoef je de eerste maanden trouwens nog geen zeep te doen. Van water wordt je baby schoon genoeg en zeep kan de huid uitdrogen. Na het badderen kun je je kind wel lekker insmeren met olie of bodylotion.

Meestal vinden baby’s het afdrogen niet de leukste bezigheid. De overgang van een warm bad naar de koude lucht is vrij groot. Het is dus zaak om je baby niet te veel af te laten koelen. Droog hem snel af, doe hem een mutsje op en kleed hem lekker warm aan. Let bij het afdrogen goed op de plooitjes. Dep zachtjes onder de armen en tussen de benen. Zo voorkom je smetplekken. Dat zijn vochtige plekjes die rood kunnen worden en kunnen gaan irriteren. Drogen doe je deppend, zonder te wrijven. Droog eerst de billen, zodat je een luier om kunt doen. Daarna kleed je hem aan.

Belangrijk: Laat je baby nooit alleen. Zelfs niet een paar seconden. Baby’s kunnen in een klein laagje water verdrinken. Als je opeens iets moet doen terwijl je baby in bad zit, wikkel hem dan in een handdoek en neem hem met je mee.

Knuffelen

Als de baby goed heeft gedronken en een boertje heeft gelaten, dan is het tijd om lekker met de baby te knuffelen. Dit is heerlijk om te doen. De baby aaien en knuffelen is heel belangrijk voor het contact en de hechting. Neem hier even goed te tijd voor. Je kunt ook liedjes zingen en zachtjes tegen de baby praten.

TIP: het is leuk om samen liedjes te zingen, bijvoorbeeld bekende kinderliedjes van vroeger. Er zijn verzamelcd’s te koop bijvoorbeeld De Echte Kinderliedjes uit Grootmoeders Tijd.

Even zelf spelen

Na het knuffelen, kun je de baby stimuleren om even alleen te zijn of alleen wat te spelen. In het begin kan hij nog niet echt spelen, je kan hem dan bijvoorbeeld in zijn mozesmandje neerleggen. Hij kan dan wat om zich heen kijken. Voor speeltjes heeft de baby dan nog geen aandacht. Na ongeveer drie maanden krijgt hij door dat hij handjes heeft en wordt de aandacht voor de wereld om hem heen wat groter.

Later, bij 4 maanden, kan de baby wel wat spelen. Je kunt dan, naast de mozesmand, de baby ook in een box leggen. Hij kan in de box spelen met bijvoorbeeld een balletje, een rammelaar of de babygym. Met de babygym stimuleer je de motorische ontwikkeling van je baby.

Moe?

Nadat de baby even zelf gespeeld heeft, of rustig in zijn mandje heeft liggen kijken, dan zal hij waarschijnlijk moe zijn en is het tijd om weer naar bed te gaan.

Hoe kun je zien dat de baby moe is? Wanneer de baby

  • Met zijn/haar handjes in de ogen wrijft
  • Het hoofd afwendt
  • Geeuwt
  • Beentjes aanspant/strekt
  • Wegkijkt
  • Bleek wordt
  • Meer slapend dan wakker aan de borst of fles ligt
  • Sabbelt
  • Jengelt, huilt 

Vertoont je baby een of meerdere van deze signalen? Leg de baby dan, al dan wel/niet ingebakerd, wakker in het wiegje zodat hij/zij lekker kan gaan slapen.

Hieronder is per leeftijd weergegeven hoelang een baby wakker is, hoelang de baby slaapt en hoeveel voedingen per 24 uur een baby nodig heeft. Deze aantallen geven een richting en gelden voor een gezonde baby. 

Leeftijd baby

Hoe lang wakker inclusief voeden?

Duur slaapjes

Aantal voedingen per 24 uur

0-2 weken

30 tot 45 minuten

2-3 uur

12 à 6

2-6 weken

45 tot 60 minuten

2-3 uur

8 à 6

7-12 weken

60 tot 75 minuten

2-3 uur

6 à 5

3-5 maanden

1,5 uur

2 uur

5

6 maanden

2 uur

2 uur

5 à 4

U bent hier