Social media en beeldscherm- media

Social media zijn een efficiënt medium om in korte tijd veel familie en vrienden te bereiken. Er zijn ouders die foto's van hun (pasgeboren) baby op social media plaatsen. Bedenk van te voren goed of jullie foto’s en informatie van jullie (ongeboren) baby willen delen via social media. Iedereen kan bij deze informatie en gegevens blijven bewaard.

Gebruik van beeldschermmedia

De Amerikaanse Vereniging van kinderartsen (AAP) kwam onlangs met een nieuw rapport waarin ze ouders op het hart drukken om kinderen onder de 2 jaar niet bloot te stellen aan beeldscherm-media, zoals televisie, spelcomputers en internet.

In het rapport wordt verwezen naar onderzoek waaruit blijkt dat de educatieve waarde van media die vaak geclaimd wordt, niet aangetoond kan worden. Sterker nog: er zijn onderzoeken waaruit zou blijken dat veel mediagebruik een slechte invloed heeft op de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen.

In de huidige tijd, waarin beeldscherm-media een grote rol speelt, is het een uitdaging om een goede omgangsvorm te kiezen. Probeer in ieder geval de eerste jaren de omgang met dergelijke media te minimaliseren. Niet alleen omdat het slecht is voor kleine kinderen, maar ook omdat het belangrijk is dat kinderen zelf leren spelen en hun fantasie leren te gebruiken.

De stichting Mijn Kind Online heeft onlangs (in het rapport App, noot, muis over mediagebruik door jonge kinderen) een richtlijn gegeven op basis van wat in de meeste gezinnen gebruikelijk is. Je kunt deze richtlijn hier bekijken.

U bent hier