Vitamine K en D

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Je baby kan de eerste drie maanden zelf nog geen vitamine K aanmaken en om bloedingen te voorkomen, is het belangrijk dat je kindje dit toegediend krijgt. De eerste dosis vitamine K krijgt je baby na de geboorte van de verloskundige/gynaecoloog. De verloskundige/gynaecoloog geeft dit met een pipet in het mondje van je baby. Deze dosis is genoeg voor de eerste week na de geboorte. Alle pasgeboren baby’s krijgen deze dosis, ongeacht of je borst- of kunstvoeding gaat geven.

Vitamine K

Als je volledig borstvoeding geeft, heeft je kindje extra vitamine K nodig. Borstvoeding bevat namelijk bijna geen vitamine K. Hiermee start je op de 8e dag na de geboorte. Krijgt je kindje volledig kunstvoeding, dan is het niet nodig om met vitamine K te starten, gezien deze vitamine aan de kunstvoeding is toegevoegd. Geef je deels borstvoeding en deels kunstvoeding, dan heeft je baby alleen extra vitamine K nodig indien hij/zij minder dan 500 ml kunstvoeding per dag krijgt. Je kindje heeft 150 microgram vitamine K per dag nodig. Dit kun je met een lepeltje geven of in de mond druppelen. Dit is bij de meeste flesjes vitamine K 5 druppels.

Na drie maanden zijn de darmen van je baby voldoende gerijpt om zelf vitamine K aan te maken en kun je stoppen met het geven van vitamine K.

TIP: zet de einddatum van het toedienen van vitamine K alvast in je agenda

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium en fosfaat uit voeding. Calcium en fosfaat zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de botten en tanden van je baby. Een tekort aan vitamine D kan de Engelse ziekte of Rachitis veroorzaken. Hierdoor kunnen er afwijkingen in de botgroei en de tanden ontstaan.

Vitamine D zit in voeding en wordt daarnaast in je huid aangemaakt onder invloed van de zon. Een baby krijgt de eerste drie jaar (nog) niet voldoende voedingsmiddelen waar vitamine D in zit. Om een tekort aan vitamine D te voorkomen, wordt geadviseerd om je kindje vanaf dag 14 na de geboorte 10 microgram vitamine D te geven. Als je het handiger vindt om zowel met vitamine K als vitamine D op de 8e dag te beginnen, dan is dit geen probleem. Ook vitamine D kun je met een lepeltje geven of in het mondje druppelen.

Omdat je baby de eerste drie jaar nog niet voldoende vitamine D via de voeding kan opnemen, wordt geadviseerd om vitamine D tot het vierde levensjaar dagelijks te geven.

TIP: Vitamine D en K van Davitamon zijn gemaakt op basis van pindaolie. Goed alternatief voor allergische baby's is vitamine D van Bonusan en vitamine K van Fagron.

U bent hier