Voor het eerst naar buiten

Een echte mijlpaal is om voor het eerst naar buiten te gaan. Je kunt eerst even een proefrondje, bijvoorbeeld met je partner maken, voordat je met de baby naar buiten gaat. Je voelt dan goed aan of je er al klaar voor bent. Alle prikkels en indrukken kunnen best overweldigend zijn. Zorg dus dat je niet alleen bent.

In principe mag je met de baby naar buiten als hij/zij weer zijn geboortegewicht heeft. Kinderen met een laag geboortegewicht hebben vaak meer moeite om op temperatuur te blijven. Heeft jouw kindje nog veel moeite om op temperatuur te blijven, probeer het naar buiten gaan dan te beperken. Een te lage lichaamstemperatuur betekent namelijk veel verlies van energie en daarmee minder groei. Overleg eventueel met je verloskundige of kraamverzorgende wat een goed moment is.

Vooral in de winter kun je twijfelen of je kindje wel warm genoeg ingepakt is. Meet de temperatuur vlak voordat je weg gaat en als je weer thuis bent. Je ziet dan of de temperatuur is afgekoeld of mooi stabiel is gebleven. In de winter kan het ook zinvol zijn om de wandelwagen voor te verwarmen met een kruik. Je kindje komt dan lekker warm te liggen en dat scheelt in het wel of niet afkoelen tijdens de wandeling. Haal de kruik er altijd weer uit voordat je op pad gaat en laat hem niet bij je kind in de wandelwagen liggen.

U bent hier