Voorbereiding borstvoeding/flesvoeding

Je bent vast al aan het nadenken of je borstvoeding of flesvoeding wil gaan geven? Of misschien ben je er zelfs al uit? Je krijgt waarschijnlijk van veel mensen deze vraag. En je voelt waarschijnlijk ook wel een beetje een druk om borstvoeding te gaan geven. Want het is bekend dat borstvoeding het beste voor de baby is. Hierbij geldt natuurlijk wel dat de moeder zich er goed bij moet voelen.

Er zijn ook redenen waarom vrouwen kiezen voor flesvoeding. En als dat voor jou beter voelt dan moet je dat doen en je daar niet schuldig over voelen. Een gelukkige moeder is het belangrijkste voor de baby. Gebruik deze tijd nog om voor jezelf uit te maken wat je wil gaan doen. Veel informatie over borstvoeding is te lezen op www.borstvoeding.com. Je kunt ook naar een voorlichtingsbijeenkomst gaan. Zo’n bijeenkomst wordt meestal georganiseerd door je kraamzorgorganisatie.

Of je nu borstvoeding of flesvoeding gaat geven, het is handig alvast een aantal spullen in huis te halen.

Voor borstvoeding:

Voedingsbeha

Een voedingsbeha geeft je borsten voldoende steun en is bovendien makkelijk en met één hand te openen. Een voedingsbeha kun je het beste aan het begin van je negende maand kopen, omdat je borsten dan niet veel groter zullen worden. Koop ‘m in elk geval niet te strak; je borsten zijn volop ‘in productie’ en moeten niet worden afgekneld.

Zoogkompressen

Na het voeden kan er nog wat melk uit je borsten lekken. Ook als je geen borstvoeding geeft, kan dit gebeuren. Met de zoogcompressen bescherm je jezelf tegen natte plekken in de kleding.

Borstvoedingsmix

Weleda Borstvoedingsmix is te gebruiken als thee. Deze thee is speciaal bereid voor moeders die borstvoeding geven. De kruiden staan bekend om hun melk bevorderende, rustgevende en harmoniserende werking.

Borstvoedingsmix kan al aan het einde van de zwangerschap worden gedronken en tijdens de volledige borstvoedingsperiode.

Borstkolf

Als je borstvoeding gaat geven, dan kan het zijn dat je wil gaan kolven. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld kan kolven soms helpen om de borstvoeding op gang te brengen of dat je een extra melk voorraad wil hebben, zodat iemand anders een keer een flesje kan geven. Het is nu nog te vroeg om een kolf te kopen of te huren, maar je kunt je wel alvast oriënteren. Er zijn verschillende aanbieders van borstkolven. Kijk eens op de website van Medela en Ardomedical. Je kunt op deze websites ook zien waar bij jou in de buurt een organisatie zit, die kolven verhuren/verkopen.

Flesje

Mocht je al snel na de geboorte van de baby gaan kolven, dan is het handig om alvast een flesje van 120 ml in huis te hebben. De speen voor op de fles dient altijd van hetzelfde merk te zijn als de fles. Voor de eerste drie maanden kan je maat 1 of maat S kopen. Daarna koop je een maat groter.

Voedingskussen

Een voedingskussen helpt vooral de eerste tijd enorm bij het geven van borstvoeding. Je kindje ligt rustig, het lijfje is altijd goed ondersteund, en jij hebt je handen vrij om borstvoeding te geven.

Borstvoedingskleding

Je kan zelf even kijken welke kleding makkelijk bruikbaar is voor het geven van borstvoeding. Bijvoorbeeld shirts met knopen of een vestje zijn handig gedurende deze periode. Eventueel kun je overwegen wat borstvoedingskleding aan te schaffen. Deze kleding ziet er van buiten gewoon uit maar heeft een unieke opening, zodat je je baby makkelijk kan voeden.

Voor flesvoeding:

Indien je zeker weet dat je geen borstvoeding gaat geven, dan kan je alvast de benodigde spullen voor flesvoeding in huis halen.

Flesje

Het is handig om alvast een aantal flesjes (5 à 6) van 120 ml in huis te hebben. De speen voor op de fles dient altijd van hetzelfde merk te zijn als de fles. Voor de eerste drie maanden kan je maat 1 of maat S kopen. Daarna koop je een maat groter.

Steriliseren

In het begin is het belangrijk dat de flesjes gesteriliseerd worden. Je kunt dit doen door de flesjes uit te koken in een pan met heet water (niet langer dan 5 minuten) of door gebruik te maken van een magnetronsterilisator. Kies dan voor een sterilisator van hetzelfde merk als de flesjes.

Kunstvoeding

Biologische volledige zuigelingenvoeding van Biobim (BiobimLac1), is een goede keus na borstvoeding. Heeft je baby mogelijk een allergie, overleg dan met je verloskundige welke kunstvoeding je in huis haalt.

U bent hier